Што може да научите за љубезноста од најмалите?

13 Ноември е Светскиот ден на љубезноста, затоа одлучив да ги предизвикам моите ученици и побарав да прават мали, едноставни љубезни дела 20 дена во ноември. Откако им го соопштив ова, тие станаа навистина возбудени и мотивирани, иако предизвиците беа многу едноставни и не вклучуваа никаков физички напор. Иако сум наставник по англиски јазик и […]

Read More

“Busy Bees” Дневна едукација за деца (I – V одделение)

Центарот за странски јазици Биг Бен нуди програма за активности за времето поминато надвор од училиште која е наменета за проширување на можностите за учење и допринесува во развојот на когнитивни, социјални и емоционални вештини. Покрај тоа, овие активности нудат програма за избаласирана академска поддршка, уметничко и културно збогатување и рекреација. Зошто активностите надвор од […]

Read More

Интерактивната авантура на вашето дете со учење на англиски јазик започнува тука

Добредојдовте во нашиот свет на англискиот јазик – место каде што самодовербата расте. Откријте ги нашите почетни курсеви за деца кои се создадени за оформување на иднината на вашето дете со вештини на глобалниот свет. Разбудете ја имагинацијата на вашето дете и запознајте го Физ Авантурите на палавиот вонземјанин Физ додека го истражува животот на […]

Read More

Како зборувањето англиски јазик може да биде корисно?

Најголемиот број на ученици поминуваат години учејќи англиски без вистински можности да зборуваат или да дискутираат на одредени теми на самиот јазик. Поради тоа, кога ќе се појави можност за такво нешто, многу од учениците се чувствуваат вознемирено и непријатно, мислејќи дека нема да се покажат доволно добро во зборувањето. Откријте ги своите јаки и […]

Read More

Подобрете ги вашите вештини на пишување и почнете да заработувате

Најверојатно веќе сте слушнале дека многу луѓе денеска заработуваат од хонорарно пишување, термин познат како “freelance”, и тоа пишување на статии за веб страници, блогови и слични работи кои може да се најдат на интернет. Како што сме се повеќе апсорбирани во дигиталниот свет, многу луѓе ги истражуваат можностите кои ги нуди интернетот со цел […]

Read More

Децата и коронавирус

“Децата се позагрижени кога нешто се крие од нив” Вестите за коронавирусот (COVID-19) се насекаде, од насловните страни на весниците до детските игралишта во парковите. Многу родители се прашуваат како да разговараат за епидемијата на начин кој ке биде смирувачки и нема да ги направи децата позагрижени отколку што се во моментот. Ова се неколку […]

Read More

Предучилишна возраст: Когнитивни и социјални придобивки од изучување на јазици во раното детство

Никогаш не е премногу рано да се започне изучување на јазик: забавно е, поттикнува здрав развој и уште многу когнитивни и социјални придобивки кои траат цел живот. Ова се неколку причини зошто изучувањето на јазик го става вашето дете во значајна предност, и како вие може да помогнете – без разлика дали познавате друг јазик […]

Read More

УПИСИТЕ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ЗАПОЧНАА. ОВАА ГОДИНА НА НОВА ЛОКАЦИЈА!

Драги наши мали и големи, сегашни и идни ученици, Денеска започнуваме со уписите за новата учебна 2019/2020 година. Ви нудиме изучување на англиски, германски, француски, шпански и италијански јазик. Нашата понуда вклучува: 20 години квалитет и искуство во ваши или наши простории во работни денови или за викенд во група или индивидуално Оваа година нашето […]

Read More

“Двојни маки, матни жабри, гори, огну; казану бабри, бабри!”: Историјата и мистеријата за Ноќта на вештерките

Вештерки, духови, тикви, лилјаци…и многу други застрашувачки суштесва се симболи на најпознатиот празник наречен Ноќ на вештерките. Овој празник се слави на 31 Октомври секоја година од страна на милиони луѓе во светот. Традициите и обичаите на овој морничав фестивал се различни во многу земји и тие се менувале многу во текот на изминатите години. […]

Read More

Зошто е важно наставниците да ги запознаат своите ученици?

Факт е дека децата учат подобро во пријателска и удобна средина, а на тој начин наставниците можат со сигурност да очекуваат дека нивните ученици ќе постигнат успех на нивниот час. За да се создаде ваква средина, наставниците мора да ги запознаат своите ученици. Доброто познавање на учениците ќе ја зголеми стапката на успех во училницата […]

Read More

Среќни во училница: 6 Работи кои ќе направат вашето дете да ужива во учењето

Сите знаеме дека училницата е втор дом и за наставниците и за учениците и поради тоа ваквото место треба да биде удобно и пријатно. Да се има училница во која се чувствуваш сигурно и среќно води до подобри резултати во изучување на различни вештини потребни за иднината во глобалниот свет. Кога учениците ќе зачекорат во […]

Read More

Совети и трикови за подобрување на вашиот вокабулар

Изучување на нови зборови е најверојатно , една од најтешките работи за време на учење на странски јазик. За среќа постојат многу трикови за нивно полесно помнење, а ова се неколку од нив: Фокусирајте се на фрази Меморирањето на зборови кои стојат самостојно не е многу корисно доколку не знаете како да ги искористите во […]

Read More

“Лажни пријатели” во германскиот и англискиот јазик

Додека изучувате странски јазик, ќе се сретнете со многу “лажни пријатели”. Ова се зборови кои звучат и изгледаат слично во други јазици, но имаат сосема различни значења. Ова се неколку од нив во германскиот и англискиот јазик. На пример, германскиот збор “kurios” се пишува речиси исто како англискиот збор “curious”. На англиски овој збор се […]

Read More

10 Причини зошто треба да научите друг јазик

Не многу луѓе сакаат да учат друг јазик и постојат голем број на изговори кои тие ги користат за да избегнат пробување на нешто ново, затоа што сите знаеме дека секој почеток може да биде тежок. Но, за да достигнете нешто извондредно и различно, мора да излезете од вашата зона на комфорот и да се […]

Read More

5 Чести изреки со кои ќе изгледате како да сте родени во Шпанија

Замислете дека сте во шпански бар, гласно е, но сепак може да разберете што зборуваат луѓето. Можете да ги преведете сите зборови, но сепак ниеден од нив нема никаква смисла. Па, тоа е вашето искуство од прва рака со шпанските идиоми. Идиомите се од големо значење кога сакате да користите одреден јазик, а да звучи […]

Read More

5 Причини зошто треба да научите различна култура заедно со јазикот

Постои длабока врска помеѓу јазикот и културата. Како што знаеме сите, јазикот е прв комуникациски медиум за пренесување на пораки помеѓу луѓето. Тоа значи дека јазикот се користи за да се опише и објасни поединечна култура и да се одржи истата во исто време. Па, кога изучувате јазик, од голема важност е да учите и […]

Read More

Зошто учење на втор јазик е полесно за децата?

Секогаш слушаме како возрасните се жалат за тоа колку е тешко да се изучува втор јазик и многумина од нив вообичаено се двоумат да започнат со тоа. Причината за ова е затоа што е полесно да се започне со изучување на втор јазик кога сте дете, а не тинејџер или возрасна личност. Која е причината […]

Read More

Како светот може да биде вашиот дом: 4 начини со кои изучувањето на јазици може да ви даде интернационален начин на размислување

Јазикот е поврзан со речиси секој аспект од нашите секојдневни животи – со него ние ги изразуваме нашите чувства, желби, мислења, идеи и многу друго со луѓето околу нас. Целта е да се создаде глобализиран свет каде што луѓето можат да имаат јасна комуникација меѓу себе, каде што изучувањето на странски јазик е станува потреба. […]

Read More

Зошто треба да го полагате испитот FCE

Дали планирате да го полагате испитот FCE? Не сте сигурни дали ќе ви корисен? Ова е листа на причини зошто испитот би ви бил од голема корист! Бидете флексибилни во вашето учење За многу луѓе изучувањето на нов јазик може да одзема многу време; вие мора да поминувате многу време во училници со фиксирани распореди […]

Read More

5 Одлични германски изреки: Инспиративни, збунувачки и навистина смешни!

Еден начин да направите вашиот германски да звучи како мајчин јазик е да научите “Redensarten”. Ова се гермаски изреки кои се користат за изразување на мислења, дејства и чувства. Изрази како овие се користат исто така во македонскиот јазик, како на пример: “Да убиеш две муви со еден удар” “Во секое зло, има нешто добро” […]

Read More